Ορθοπεδικό

Γενικά

Το τμήμα μας δημιουργήθηκε με σκοπό να παρέχει υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες στους μικρούς μας ασθενείς και να ενημερώνει τους γονείς για τους σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης συγγενών παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος, των τραυματικών κακώσεων αλλά και για προγράμματα προληπτικής ιατρικής, όπως νεογνικός έλεγχος ισχίων, έλεγχος για πλατυποδία, ραιβογονία, έλεγχος σπονδυλικής στήλης για σκολίωση και άλλες.

Στόχος του επίσης είναι να συμβάλει στην έρευνα και στη προώθηση σύγχρονων τεχνικών στην αντιμετώπιση ορθοπεδικών προβλημάτων.

To πελματογράφημα είναι η συστηματική ανάλυση της βάδισης και της συμπεριφοράς των μυών του ποδιού. Η εξέταση είναι πλήρως ανώδυνη και ασφαλής και την αναλαμβάνουν ειδικοί Παιδοορθοπαιδικοί του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών. Διενεργείται με μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας στο ευχάριστο περιβάλλον των εξωτερικών ιατρείων και διαρκεί λίγα μόνο λεπτά. Μπορεί να ανιχνεύσει παραμορφώσεις στο παιδικό πόδι  που δεν γίνονται αντιληπτές με την κλινική εξέταση. Το μηχάνημα είναι σε θέση να ποσοτικοποιήσει τις εμβιομηχανικές παραμέτρους της βάδισης και να τις αποτυπώσει σε διαγράμματα, ώστε να αξιολογηθούν και εν συνεχεία να διορθωθούν, εάν χρειάστεί.

Όταν ο γονιός διαπιστώσει πως :

  • Το παιδί «περπατά στραβά»
  • Φθείρει τα παπούτσια του ασύμμετρα
  • Πονούν τα πόδια του στη βάδιση ή την άθληση
  • Το ένα πατζάκι στο παντελόνι του μοιάζει να είναι πιο μακρύ (πιθανή ανισοσκελία)
  • Αναπτύσσει κάλους ή σκληρύνσεις στο δέρμα του ποδιού
  • Τα δάκτυλα του ποδιού παρεκκλίνουν στο πλάι

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητο να ελεγχθεί το παιδί με πελματογράφημα.

Ο έλεγχος αφορά παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το πελματογράφημα βρίσκει εφαμογή και στο χώρο του αθλητισμού. Συστήνεται διεθνώς οι μικροί αθλητές να περνούν από αυτόν τον έλεγχο βάδισης, προκειμένου να ανιχνευθούν διαταραχές στη βάδιση που μπορεί να μειώσουν την απόδοση, αλλά και να επιφέρουν τραυματισμούς.

Ιατρικές Υπηρεσίες

Το τμήμα μας εφημερεύει όλες τις ημέρες και όλο το εικοσιτετράωρο. Επίσης υπάρχει εβδομαδιαίο πρόγραμμα τακτικών ιατρείων που εξυπηρετεί με ραντεβού. Στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών λειτουργεί και το ιατρείο σπονδυλικής στήλης.

Το τμήμα μας καλύπτει όλο το φάσμα της παιδοορθοπεδικής. Καθημερινά αντιμετωπίζουμε περιστατικά με κατάγματα-τραύματα, αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου, παθήσεις άκρου ποδός όπως η ραιβοϊπποποδία, πλατυποδία και άλλα. Ειδικότερα, η αντιμετώπιση ραιβοϊπποποδίας επιτυγχάνεται με τη μέθοδο Ponseti.

Επίσης, πραγματοποιούνται νεογνικοί έλεγχοι ισχίων, σπονδυλικής στήλης, άκρου ποδός, αυχένα και εξετάζονται συγγενείς παθήσεις όπως συνδακτυλία, πολυδακτυλία, ανακατασκευή άκρων και άλλων.

Τέλος, αντιμετωπίζονται ορθοπεδικά προβλήματα επί συνδρομικών νόσων (Μάρφαν, ατελής οστεογένεση, αγενεσία μεσολόβιου λοβού κ.λπ.), παθήσεις σπονδυλικής στήλης (σκολίωση, κύφωση κ.λπ.), ανισοσκελία – διαταραχές βάδισης, επιμηκύνσεις οστών σε νανισμό, εγκεφαλική παράλυση/νευρομυϊκές παθήσεις και οι αθλητικές κακώσεις.

 

Ασθένειες

Η αύξηση είναι χαρακτηριστικό του παιδικού ερειστικού συστήματος και αντιπροσωπεύει τη μεταβολή μέσα στο χρόνο. Ο παράγων αύξηση διαχωρίζει την Ορθοπεδική Παίδων από την Ορθοπεδική των Ενηλίκων. Ο παιδοορθοπεδικός πρέπει να λαμβάνει υπ όψιν του, εκτός από τα τρία επίπεδα στο χώρο και το τέταρτο επίπεδο, την αύξηση, που συνιστά τη διάσταση του χρόνου.

Αύξηση, ωστόσο, δεν σημαίνει γίνομαι απλά μεγαλύτερος, σημαίνει ωριμάζω. Είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός, που βρίσκεται συνεχώς κάτω από την επίδραση εσωτερικών (γενετικών, κληρονομικών, ορμονικών κ.ά.) και εξωτερικών (περιβαλλοντολογικών, μηχανικών κ.ά.) παραγόντων. Η αύξηση, επομένως, είναι διεργασία δυναμική, που διαρκεί από τη γέννηση μέχρι την εφηβεία.

Όλο αυτό το διάστημα, η αύξηση επηρεάζει τη διάγνωση, την κλινική εκτίμηση, τον τρόπο αντιμετώπισης και τα αποτελέσματα της θεραπείας. Καλή γνώση της φυσικής εξέλιξης και των μηχανισμών της αύξησης επιτρέπει να καθορίσουμε ακριβέστερα τα ορθοπεδικά προβλήματα των παιδιών και να είναι περισσότερο προβλέψιμα τα αποτελέσματα της θεραπείας μας.

Είναι αρκετά συχνά. Πολλές φορές είναι παραλλαγές της φυσιολογικής διάπλασης της κάθε ηλικιακής περιόδου. Στις περιπτώσεις αυτές τα προβλήματα είναι συνήθως απλά. Για να αντιμετωπιστούν όμως σωστά, χρειάζεται καλή γνώση της ανάπτυξης του μυοσκελετικού συστήματος.

Γιατί, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν πρόκειται για παραλλαγές αλλά για εκδηλώσεις τοπικής παθολογικής κατάστασης ή τοπική εκδήλωση συστηματικής νόσου. Οι παθολογικές αυτές καταστάσεις εμφανίζονται συνήθως σε ορισμένες ηλικίες :

  • στα βρέφη είναι πιο συχνές οι συγγενείς παραμορφώσεις στο ισχίο (συγγενές εξάρθρημα ισχίου, συγγενές ραιβό ισχίο κ. λπ.), στα πόδια (συγγενής ραιβοϊπποποδία, συγγενές ραιβό μετατάρσιο, συγγενής πτερνοβλαισοποδία κ. λπ.) και στον αυχένα (συγγενές ραιβόκρανο).
  • στην νηπιακή ηλικία, όταν το παιδί ορθοστατεί και αρχίζει να βαδίζει γίνονται εμφανείς φυσιολογικές κυρίως παραλλαγές. Περιλαμβάνουν στροφικές και γωνιώδεις παραμορφώσεις (έσω και έξω στροφή των ποδιών, ραιβο-βλαισογονίες) και την πλατυποδία. Είναι η κυριότερη πηγή ανησυχίας για τους γονείς. Η θεραπεία τους πολλές φορές δε έχει επιστημονική βάση και η πρόγνωσή τους είναι άριστη. Επίσης στην ηλικία αυτή συχνά είναι τα ρωγμώδη και τα ατελή κατάγματα (δίκην χλωρού ξύλου ή πόρπης). Ιδιαίτερη τραυματική βλάβη είναι ο επώδυνος πρηνισμός.
  • στη σχολική ηλικία έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένας ώριμος τρόπος βάδισης και οι περισσότερες αναπτυξιακές παραλλαγές έχουν υποστραφεί. Τα ορθοπεδικά προβλήματα περιλαμβάνουν την υμενίτιδα του ισχίου, την οστεοχονδρίτιδα της μηριαίας κεφαλής (ν. Legg, Calve, Perthes) και την ανισοσκελία. Εκδηλώνονται κυρίως με πόνο και χωλότητα σε κατά τα άλλα φυσιολογικά παιδιά. Λόγω της σοβαρότητάς τους απαιτούνται σχολαστική κλινική εξέταση και επιλεγμένοι εργαστηριακοί και απεικονιστικοί έλεγχοι. Τα κατάγματα εντοπίζονται πλέον και στις επιφύσεις.
  • στους νεαρούς εφήβους οι ορμονικές μεταβολές, η ταχεία ανάπτυξη και οι αυξημένες σωματικές απαιτήσεις συμβάλλουν στην εκδήλωση των συγκεκριμένων παθολογικών καταστάσεων όπως η επιφυσιολίσθηση της μηριαίας κεφαλής, οι οστεοχονδρίτιδες – αποφυσίτιδες, η σχαλιδωτική οστεοχονδρίτιδα του γόνατος και τα προβλήματα από τη σπονδυλική στήλη (κύφωση, σκολίωση, οσφυαλγία).     

Η ιστολογική εικόνα στις διάφορες φάσεις αύξησης των οστών και του χόνδρου είναι η ίδια με εκείνη της οστικής επούλωσης (πόρωση). Επομένως, ο μηχανισμός πόρωσης των καταγμάτων είναι ο μηχανισμός ενδοχονδρικής οστεογένεσης, ο οποίος είναι ενεργός σε όλη τη διάρκεια της παιδικής και της εφηβικής ηλικίας.

Στον ενήλικα αντίθετα, όπου η αύξηση έχει καταπαύσει, ο μηχανισμός πόρωσης του κατάγματος πρέπει να ενεργοποιηθεί προς τούτο. Η διαφοροποίηση αυτή εξηγεί το φαινόμενο η πόρωση να είναι ταχύτερη στις μικρότερες ηλικίες, καθώς και ότι η εμφάνιση ψευδάρθρωσης είναι σπάνια. Επίσης, λόγω του μηχανισμού ανακατασκευής, στις μικρότερες ηλικίες υπάρχει συνήθως μορφολογική αποκατάσταση.

Στηριζόμενοι σε αυτό το μηχανισμό της αύξησης, αναμένουμε ότι κατάγματα στα παιδιά και τους εφήβους, που εντοπίζονται στις μεταφύσεις, δεν θα προκαλέσουν μακροχρόνια λειτουργικό πρόβλημα στην παρακείμενη άρθρωση, δεδομένου ότι με την πάροδο του χρόνου η περιοχή της βλάβης και του πώρου θα απομακρυνθούν από την άρθρωση.

 

Ασθένειες

Πλαγιοκεφαλία/ραιβόκρανο Διαβάστε περισσότερα

Πλαγιοκεφαλία είναι μία κατάσταση, η οποία επηρεάζει το κρανίο των μωρών προκαλώντας μία πεπλατυσμένη εικόνα του κεφαλιού του μωρού κυρίως στο πίσω πλάγιο μέρος. Αυτό έγκειται στο ότι τα οστά του κρανίου δεν είναι πλήρως ενωμένα μεταξύ τους άρα είναι εύπλαστα (αποτυπώνονται).

Καθώς τα μωρά καταναλώνουν αρκετό χρόνο σε μια θέση (κυρίαρχα κοιμούνται ύπτια-ανάσκελα), το σχήμα της κεφαλής σχηματίζεται από την πίεση άρα και η ανάπτυξη του εγκεφάλου. Είναι μια συνηθισμένη περίπτωση που επηρεάζει το 50% των μωρών.

Σκολίωση Διαβάστε περισσότερα

Ως σκολίωση ορίζεται, σύμφωνα με τη Scoliosis Research Society (SRS), το μεγαλύτερο των 11 μοιρών κύρτωμα της σπονδυλικής στήλης με ταυτόχρονη στροφή των σπονδύλων.

Η σκολίωση συνήθως εμφανίζεται στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης ή στην θωρακοσφυϊκή (στο όριο μεταξύ της θωρακικής και οσφυϊκής μοίρας) ή ακόμα σπανιότερα αμιγώς στην οσφυϊκή.

Η σκολίωση μπορεί να οφείλεται σε συγγενή, αναπτυξιακά ή εκφυλιστικά αίτια, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις της σκολίωσης είναι άγνωστης αιτιολογίας και περιγράφονται ως ιδιοπαθής σκολίωση.

Με βάση την ηλικία εμφάνισης, η ιδιοπαθής σκολίωση χωρίζεται σε τρεις τύπους:

  • τη νηπιακή σκολίωση, από τη γέννηση μέχρι 3 ετών,
  • την παιδική σκολίωση, από 3 έως 9 ετών και
  • την εφηβική σκολίωση, από 9 έως και 18.
Συγγενής ραιβοϊπποποδία Διαβάστε περισσότερα

Η ιδιοπαθής ή συγγενής ραιβοïπποποδία αποτελεί την πιο συχνά εμφανιζόμενη παραμόρφωση του ποδιού στα νεογέννητα. Το πόδι του μωρού είναι γυρισμένο προς τα μέσα και κάτω.

Η συχνότητα της ραιβοïπποποδίας υπολογίζεται σε 1 στις 500 – 1.000 γεννήσεις, είναι συχνότερη στα αγόρια, και αφορά και τα δυο πόδια στο 40% των περιπτώσεων.

Τα αίτια δεν είναι γνωστά αλλά πιθανότατα είναι γενετικής φύσης.

Η ραιβοïπποποδία μπορεί να είναι ιδιοπαθής, δηλαδή δεν υπάρχει κάποιο άλλο νόσημα αλλά μπορεί να εμφανίζεται στα πλαίσια συνδρόμων όπως η αρθρογρύπωση ή το σύνδρομο Larsen.

Συνδακτυλία Διαβάστε περισσότερα

Πρόκειται για αποτυχία διαχωρισμού δύο δακτύλων. Φυσιολογικά, ο διαχωρισμός γίνεται μεταξύ 7ης-8ης εβδομάδας της ενδομήτριας ζωής.

Το 3ο μεσοδακτύλιο διάστημα είναι αυτό που προσβάλλεται συχνότερα. Ανάλογα με το βαθμό δερματικής ή / και οστικής συνένωσης, καθορίζονται και οι μορφές της συνδακτυλίας. Προσβάλλονται ενίοτε και τα δάκτυλα του ποδιού.

Η συνδακτυλία συνοδεύεται συχνά και από ανωμαλίες άλλων οργάνων. Είναι σχεδόν απίστευτο ότι συναντάται σε 28 σύνδρομα!

Γιατί εμάς

Η ομάδα μας αποτελείται από αξιόλογους ιατρούς που έχουν εκπαιδευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με εμπειρία στην κλινική πράξη και πλούσιο επιστημονικό έργο.

Το τμήμα μας αντιμετωπίζει απλά και σύνθετα προβλήματα παιδοορθοπεδικής σε ένα σύγχρονο χώρο με άρτιο απεικονιστικό εξοπλισμό, χώρους ιατρείων αποκλειστικούς για παιδιά, και εκσυγχρονισμένες χειρουργικές αίθουσες παίδων.

Η συνεργασία με το τμήμα ιατρικών απεικονίσεων και με τις υπόλοιπες παιδιατρικές ειδικότητες είναι άψογη και διασφαλίζεται μία ολοκληρωμένη και σφαιρική αντιμετώπιση καταστάσεων υγείας ιδίως όταν συνυπάρχουν κι άλλες παθολογίες εκτός των ορθοπεδικών.

Όσον αφορά στις αθλητικές κακώσεις, έχουμε μεγάλη εμπειρία στις αρθροσκοπικές αντιμετωπίσεις ρήξης πρόσθιου χιαστού, οστεοχόνδρινων βλαβών ποδοκνημικής, ρήξης ινοχόνδρινου συνδέσμου πηχεοκαρπικής άρθρωσης και γενικά αθλητικών κακώσεων σε παιδιά και εφήβους.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση σύνθετων ορθοπεδικών καταστάσεων αναφέρουμε ενδεικτικά την άριστη αντιμετώπιση σκολιώσεων επί εδάφους συνδρομικής νόσου, χειρουργική αποκατάσταση σπονδυλόπτωσης, αποκατάσταση καταγμάτων με τηλεσκοπικούς ήλους (Fussier-Duval) επί εδάφους ατελούς οστεογένεσης, επιμήκυνση οστών σε παιδί με νανισμό, χειρουργική αποκατάσταση παραμελημένης ραιβοϊπποποδίας.

 

Ιατροί Τμήματος

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Χειρουργός Άνω Άκρου Παίδων - Ενηλίκων

Διευθυντής Παιδο-ορθοπεδικής Κλινικής, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Ιατρείου Χειρουργικής Άνω Άκρου Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

ΝΕΙΛΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
 Ορθοπαιδικός Χειρουργός Παίδων

Διευθύντρια Παιδοορθοπαιδικού Τμήματος

Η Χριστίνα Χ. Νείλα είναι Εξειδικευμένη Ορθοπαιδικός Χειρουργός Παίδων. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύθηκε ...

ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης και Σκολίωσης

Διευθυντής, Επιστημονικά Υπεύθυνος Τμήματος  Σπονδυλικής Στήλης – Πρότυπου Κέντρου Σκολίωσης

Ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε εξειδίκευση στην Ορθοπαιδική & Τραυματολογία στην Ελλάδα (Νοσοκομείο Παίδων Α. Κυριακού, ΚΑΤ). Η εκπαίδευσή του συνεχίστηκε στη Μ. Βρετανία, τη Ν. Αφρική και τις ΗΠΑ...

ΠΑΣΠΑΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Ορθοπεδικός Παίδων

Διευθυντής Παιδο-ορθοπεδικής Κλινικής Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

Αποφοίτησε το 1974 από την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύθηκε στην Ορθοπεδική (1978-1981) στο Νοσοκομείο «Ασκληπιείον» Βούλας, Ε.Ε.Σ. Ασχολείται με την Ορθοπεδική Παίδων από το 1982. Αρχικά  εξειδικεύθηκε στην Ορθοπεδική Παίδων (1982-1986) στην Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «ΑΓΙΑ...

ΑΔΑΜΑΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
Ορθοπεδικός Χειρουργός Παίδων

Επιμελητής Παιδο-ορθοπεδικής Κλινικής

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ορθοπεδικός Χειρουργός Παίδων

Επιμελητής Παιδο-ορθοπεδικής Κλινικής

ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Ορθοπεδικός Χειρουργός Παίδων

Επιμελητής Παιδο-ορθοπεδικής Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

ΜΠΟΥΡΓΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
 Ορθοπαιδικός Χειρουργός Παίδων

Επιμελητής Παιδο-ορθοπεδικής Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

ΧΟΥΝΤΗ ΑΡΕΤΗ
Ορθοπεδικός Χειρουργός Παίδων

Επιμελήτρια Παιδο-ορθοπεδικής Κλινικής

Ιατρική Σχoλή Πανεπιστημίου Αθηνών (εισαγωγή μέσω πανελλήνιων εξετάσεων) ...