Διαιτολογικό Τμήμα
Γενικά
Το Διαιτολογικό Τμήμα του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών έχει ως στόχο τη διαιτητική και διατροφική παρακολούθηση παιδιών και εφήβων, τόσο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή τους και το σωματικό τους βάρος, όσο και για την προαγωγή της υγείας τους γενικότερα. Το τμήμα είναι άρτια εξοπλισμένο με όλο τον απαραίτητο και σύγχρονο εξοπλισμό. Απαρτίζεται από εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό στην προσέγγιση των παιδιών και εφήβων και την διαχείριση θεμάτων υγείας που σχετίζονται με τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.
Στο Διαιτολογικό Τμήμα, σε συνεργασία με το Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών, μπορούν να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ιατρικές και αιματολογικές εξετάσεις, ώστε να αντιμετωπίζονται όλα τα περιστατικά που σχετίζονται με τη διατροφή ολιστικά, και να παρακολουθούνται εξατομικευμένα και στοχευμένα. Η πολυετής εμπειρία του προσωπικού του Διαιτολογικού Τμήματος σε συνδυασμό με την βαθειά του γνώση στην επιστήμη της διατροφής, εγγυάται την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.
Ιατρικές Υπηρεσίες
Ασθένειες
Τα γαστρεντερολογικά προβλήματα είναι από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν ένα παιδί στο νοσοκομείο. Τα πιο συχνά, τα οποία χρήζουν και διατροφικής υποστήριξης, είναι οι εμετοί και οι διάρροιες, η δυσκοιλιότητα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (νόσος του Crohn και ελκώθης κολίτιδα), οι τροφικές αλλεργίες, η δυσανεξία στη λακτόζη, η κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη), ηπατοπάθειες, κά. Το Διαιτολογικό Τμήμα σε συνεργασία με το πλήρως εξοπλισμένο Γαστρεντερολογικό Τμήμα του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών παρέχουν την πληρέστερη και ιδανικότερη διαχείριση αυτών των περιστατικών.
Η πλειονότητα των παιδιών και των εφήβων που εμφανίζουν σακχαρώδη διαβήτη είναι τύπου 1. Πολύ μικρότερο ποσοστό εμφανίζει σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και ακόμη μικρότερο, σακχαρώδη διαβήτη τύπου MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young). Το Διαιτολογικό Τμήμα του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών σε συνεργασία με το Διαβητολογικό Τμήμα παρέχουν την πιο εξειδικευμένη και ολοκληρωμένη φροντίδα τόσο στα παιδιά όσο και στις οικογένειες τους. Ο σακχαρώδης διαβήτη τύπου 1 είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, στο οποίο υπάρχει πλήρης ένδεια στην παραγωγή ινσουλίνης εξαιτίας της καταστροφής των β κυττάρων του παγκρέατος. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα του αυξημένου σωματικού βάρους. Συνεπώς, η ραγδαία αύξηση των ποσοστών υπέρβαρου και παχύσαρκου στα παιδιά και τους εφήβους της χώρας μας, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ποσοστών της εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Πιο σπάνια μορφή σακχαρώδη διαβήτη, είναι ο MODY, ο οποίος είναι μία μονογονιδιακή μορφή διαβήτη, στην οποία συνυπάρχουν συμπτώματα σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2. Η μεγάλη εμπειρία και η εξειδίκευση της ομάδας του Διαιτολογικού Τμήματος στη διαχείριση όλων των μορφών σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να εξασφαλίσει την άριστη και μακροχρόνια αντιμετώπιση των οικογενειών που ζουν με σακχαρώδη διαβήτη.
Παιδιά με μειωμένο σωματικό βάρος ή με στασιμότητα βάρους είναι τα παιδιά που βρίσκονται κάτω από την 3η εκατοστιαία θέση ή χάνουν πάνω από το 10% του αρχικού σωματικού τους βάρους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η αιτιολογία μπορεί να είναι είτε οργανική είτε μη οργανική (ψυχοκοινωνική). Το Διαιτολογικό Τμήμα σε συνεργασία με το Γαστρεντερολογικό και το Ενδοκρινολογικό Τμήμα του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών διαθέτουν όλα τα απαραίτητα μέσα για την πλήρη αξιολόγηση του παιδιού και την ολοκληρωμένη αντιμετώπισή του.
Τα τελευταία χρόνια όλο και συχνότερα παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα λιπιδίων (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) στα παιδιά και τους εφήβους. Η αύξηση των ποσοστών υπέρβαρου και παχυσαρκίας, σε συνδυασμό με τον τακτικό προληπτικό αιματολογικό έλεγχο, έχουν ως αποτέλεσμα τα υψηλότερα ποσοστά διάγνωσης υπερλιπιδαιμίας σε νεαρή ηλικία. Η πιο συνηθισμένη μορφή που συναντάται είναι η υπερχοληστερολαιμία (αυξημένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης στο αίμα), η οποία μπορεί να είναι είτε κληρονομική (οικογενής υπερχοληστερολαιμία) είτε αποτέλεσμα του αυξημένου σωματικού βάρους ή/και της κακής ποιότητας διατροφής των παιδιών και των εφήβων είτε συνδυασμός των δύο παραπάνω παραμέτρων. Ανεξαρτήτως της αιτιολογίας της ύπαρξης της υπερλιπιδαιμίας, συστήνεται εξατομικευμένη αλλαγή στον τρόπο ζωής του παιδιού και της οικογένειάς του, στις διατροφικές συνήθειες και στη σωματική δραστηριότητα.
Τα αυξημένα επίπεδα υπέρβαρου και παχύσαρκου παιδιών και εφήβων στη χώρα μας, έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση υπέρτασης σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Αν και η αυξημένη αρτηριακή πίεση αποτελούσε παραδοσιακά διαταραχή ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, τα τελευταία χρόνια συναντάται και σε μικρότερες ηλικίες, λόγω του αυξημένου σωματικού βάρους ή/και του μη ισορροπημένου τρόπου διατροφής. Φαίνεται, επίσης, πως ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος υπάρχουν και άλλες παράμετροι του σύγχρονου τρόπου ζωής, οι οποίες μπορούν να σχετιστούν με την αυξημένη αρτηριακή πίεση, όπως είναι η μειωμένη σωματική δραστηριότητα, η αυξημένη καθιστική ζωή και ο αυξημένος χρόνος, που περνάνε τα παιδιά και οι έφηβοι μπροστά στην οθόνη (κινητά, υπολογιστές, τάμπλετ, τηλεόραση, κά).
Η αναιμία και τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα αποτελούν μία από τις πιο συνηθισμένες και συχνές διαταραχές στα παιδιά. Μεγάλο ποσοστών παιδιών εμφανίζει κάποια μορφή αναιμίας, λόγω των πολύ αυξημένων αναγκών τους σε σίδηρο εξαιτίας της ταχείας ανάπτυξής τους. Η μη επαρκής πρόσληψη σιδήρου από τη διατροφή, είναι μία από τις βασικότερες αιτίες των χαμηλών επιπέδων σιδήρου στο αίμα.
Γιατί εμάς
Ιατροί Τμήματος
Επιστημονικός Συνεργάτης του Διαιτολογικού Τμήματος του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών
Η Μελίνα Καριπίδου γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1978. Αποφοίτησε το 2002 από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του ...