Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

ΩΡΛ

Γενικά

Το Ωτορινολαρυγγολογικό είναι ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, καθώς αντανακλά τις απαιτήσεις της σύγχρονης παιδιατρικής που επιβάλλουν την αρμονική συνεργασία του παιδιάτρου με τον παιδο-ωτορινολαρυγγολόγο.

Στην προσπάθειά μας για την καλύτερη, γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη προσέγγιση και θεραπεία του μικρού ασθενή οργανώνουμε ένα Παιδο-Ωτορινολαρυγγολογικό τμήμα, το οποίο αποτελείται από ιατρούς που έχουν μεγάλη εμπειρία στα προβλήματα που απασχολούν τόσο τα παιδιά, όσο και το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Δόγμα μας είναι ότι το παιδί δεν είναι ένας μικρός ενήλικας, αλλά μία ξεχωριστή νοσολογική οντότητα με πολλές ιδιαιτερότητες που χρήζει ιδιαίτερης φροντίδας και προσοχής.

Ιατρικές Υπηρεσίες

Το παιδιατρικό Ωτορινολαρυγγολογικό είναι εξοπλισμένο με άρτιο και σύγχρονο εξοπλισμό, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα άμεσης και ακριβέστατης διάγνωσης.

Στο χειρουργικό τομέα, εκτελούνται όλες οι χειρουργικές πράξεις που σχετίζονται με την παιδιατρική ωτορινολαρυγγολογία. Πιο συγκεκριμένα, το Παιδο-ωτορινολαρυγγολογικό καλύπτει όλες τις ανάγκες των μικρών μας ασθενών.

 • Ακοολογικό-Ωτολογικό​: Η καλύτερη διαθέσιμη τεχνολογία με την ιατρική γνώση και εμπειρία, συνδυάζονται ώστε να προσφέρουν στο παιδί και στην οικογένειά του ολοκληρωμένες  ιατρικές, κλινικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες με ταυτόχρονη οικογενειακή υποστήριξη.
 • Παιδο-ενδοσκοπικό: Το Παιδο-ενδοσκοπικό του Παιδο-ωτορινολαρυγγολογικού λειτουργεί αποκλειστικά για τη διάγνωση και θεραπεία παθήσεων της μύτης και του λάρυγγα.
 • Παιδο-ωτοχειρουργική: Ειδικεύεται στη χειρουργική θεραπεία των παθήσεων των αυτιών, όπως η εκκριτική ή η χρόνια ωτίτιδα.
 • Παιδο-νεογνικό: Το Παιδο-νεογνικό προσφέρει άμεση και έγκυρη διάγνωση των ωτορινολαρυγγολογικών ασθενειών των νεογνών.
 • Κέντρο Αντιμετώπισης  Σχιστιών του Χείλους και της Υπερώας: To κέντρο προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες σχετικά με την ανατομική και τη λειτουργική αποκατάσταση των σχιστιών του χείλους και της υπερώας.

Ασθένειες

Αμυγδαλίτιδα Διαβάστε περισσότερα

Οι οξείες αμυγδαλίτιδες είναι μια συχνή πάθηση που αφορά στην ιογενή ή / και μικροβιακή λοίμωξη των αμυγδαλών. Η συμπτωματολογία είναι έντονη και περιλαμβάνει την έντονη φαρυγγαλγία, δυσκαταποσία, πυρετό ο οποίος μπορεί να είναι και πολύ υψηλός.

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία της νόσου. Αν είναι ιογενής η χορήγηση παυσιπόνων, η καλή διατροφή – ενυδάτωση και η ξεκούραση του παιδιού είναι αρκετή. Σε περιπτώσεις μικροβιακής λοίμωξης η χορήγηση αντιβιοτικού είναι αναγκαία.

Διογκώσεις τραχήλου Διαβάστε περισσότερα

Πολλές παθήσεις οξείες, χρόνιες ή και συγγενείς αφορούν στον τράχηλο του μικρού ασθενούς.

Η συνηθέστερη πάθηση είναι η διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων αποτέλεσμα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.

Επίσης στην περιοχή του τραχήλου μπορεί να υπάρχουν κύστεις (στρογγυλά, ανώδυνα μορφώματα), οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής του παιδιού (ακόμα και αμέσως μετά την γέννηση).

Ξένα σώματα Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά έχουν την κακή συνήθεια να βάζουν στο στόμα τους, στη μύτη τους ακόμα και στα αυτιά τους διάφορα πράγματα.

Τα ξένα σώματα αποτελούν μια από την συχνότερη αιτία προσέλευσης στην παιδο-ωτορινολαρυγγολογική κλινική ενός παιδιατρικού νοσοκομείου.

Μερικές φορές το ξένο σώμα προωθείται στους πνεύμονες ή στον οισοφάγο, γεγονός που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα.

Στις υπόλοιπες καταστάσεις ο έμπειρος παιδο-ΩΡΛ θα λύσει το πρόβλημα στο επίπεδο του εξωτερικού ιατρείου.

Ρινίτιδα Διαβάστε περισσότερα

Είναι η πιο συχνή πάθηση της νεογνικής, βρεφικής και παιδικής ηλικίας.

Κατά κύριο λόγο είναι ιογενούς αιτιολογίας, η συμπτωματολογία δεν είναι έντονη (μπούκωμα, ρινική δυσχέρεια, μύξες) και η θεραπεία είναι οι ρινοπλύσεις και σε μερικές περιπτώσεις η χορήγηση τοπικών ρινικών σκευασμάτων.

Τραύματα Διαβάστε περισσότερα

Τα τραύματα του προσώπου είναι στην καθημερινότητα του παιδο-ωτορινολαρυγγολόγου. Τραύματα των χειλιών, της γλώσσας, της μύτης είναι συχνά και αντιμετωπίζονται στα πλαίσια του εξωτερικού ιατρείου.     

Τυμπανοπλαστική Διαβάστε περισσότερα

Το τύμπανο του αυτιού μας είναι μια άθικτη μεμβράνη που ξεχωρίζει το έξω από το μέσο αυτί.

Παρόλα αυτά σπανίως το τύμπανο έχει μια τρύπα (διάτρηση) που δημιουργεί αρκετά σοβαρά προβλήματα στα παιδιά

Η αιτιολογία της μόνιμης διάτρησης του τυμπάνου είναι:

 • ρήξη τυμπάνου μετά από οξεία μέση πυώδη ωτίτιδα
 • τραυματισμός του ωτός (π.χ. από μπατονέτα)
 • κάκωση και κατάγματα της κεφαλής (τροχαία ατυχήματα)
 • συνέπεια χειρουργικών παρεμβάσεων στο αυτί (μετά από τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού)
 • κάκωση του ωτός (συνήθως μετά από ξυλοδαρμό)
 • όγκοι του μέσου ωτός (χολοστεάτωμα)
 • βαροτραυματικές ωτίτιδες (μετά από καταδύσεις) και άλλες πιο σπάνιες παθήσεις

Η θεραπεία της μόνιμης τρύπας του τυμπάνου είναι χειρουργική τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Η χειρουργική αποκατάσταση του τυμπάνου ονομάζεται τυμπανοπλαστική.

Η επέμβαση κρίνεται αναγκαία τόσο για την αποκατάσταση της ακοής όσο και για την αποκατάσταση της αρχιτεκτονικής του ωτός. Το δεύτερο είναι ιδιαίτερα σοβαρό γιατί με τη διάτρηση του τυμπάνου έχει διαταραχθεί η αποστείρωση της περιοχής.

Το μέσο αυτί, δηλαδή η περιοχή πίσω από το τύμπανο, σε φυσιολογικές συνθήκες είναι μια κλειστή κοιλότητα η οποία εξασφαλίζεται από ένα ακέραιο τύμπανο.

Σε περιπτώσεις διάτρησης υπάρχει επικοινωνία με αποτέλεσμα ο αέρας και το νερό να εισέρχεται στο μέσο αυτί δημιουργώντας προβλήματα, όπως ωτόρροια, ίλιγγος, πόνος, βουητά κ.λπ.

Είναι μια αρκετά δύσκολη χειρουργική επέμβαση η οποία πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ωτορινολαρυγγολόγο, τον ωτοχειρουργό. Γίνεται πάντοτε υπό γενική αναισθησία στα παιδιά. Η μετεγχειρητική πορεία δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες.

Κατ’ επέκταση, σε μια διάτρηση που οφείλεται σε κάκωση ή / και τραυματισμό του ωτός, η χειρουργική παρέμβαση συνιστάται σε σύντομο χρονικό διάστημα και ανεξάρτητα της ηλικίας του παιδιού. Στις περιπτώσεις αυτές η τυμπανοπλαστική γίνεται μέσα από το αυτί χωρίς τομές εξωτερικά και συνήθως χρησιμοποιούνται τεχνητά μοσχεύματα ή / και λίπος από το ίδιο το παιδί.

Τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά και ο μικρός ασθενής σε 3-6 μήνες επανέρχεται σε όλες τις δραστηριότητές του (π.χ. κολυμβητήριο).

Αντιθέτως, στις περιπτώσεις εκείνες όπου η διάτρηση οφείλεται σε ρήξη του τυμπάνου λόγω πολλών ωτιτίδων η επέμβαση θα πρέπει να πραγματοποιείται σε ηλικίες άνω των 7-8 ετών όπου στατιστικά οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος έχουν ελαττωθεί σημαντικά.

Γίνεται κατ’επέκταση κατανοητό ότι η απόφαση για το πότε και πώς θα πραγματοποιηθεί η τυμπανοπλαστική είναι κρίσιμη. Θα πρέπει ο ωτοχειρουργός να λάβει όλους εκείνους τους παράγοντες υπόψη του, έτσι ώστε η πρώτη επέμβαση να είναι και η τελευταία. 

Υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) Διαβάστε περισσότερα

Η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων είναι η πιο συχνή αιτία χειρουργικής επέμβασης της παιδικής ηλικίας.

Η υπερτροφία αυτών, προκαλεί στο παιδί ροχαλητό, στοματική αναπνοή, υποτροπιάζουσες ρινίτιδες, υποτροπιάζουσες ωτίτιδες και σε χρόνιες καταστάσεις το λεγόμενο «αδενοειδές προσωπείο» όπου το παιδί αναπνέει μόνο από το στόμα, έχει μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια του και η σίτισή του είναι μειωμένη.

Η θεραπεία είναι χειρουργική και συνίσταται στην αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων υπό γενική αναισθησία.

Η διαδικασία αυτή, όσο και ρουτίνας και αν θεωρείται, θα πρέπει να εκτελείται από παιδο-ωτορινολαρυγγολόγο και σε παιδιατρικό νοσοκομείο.

Υπερτροφία αμυγδαλών Διαβάστε περισσότερα

Η υπερτροφία των αμυγδαλών τις περισσότερες φορές συνδυάζεται με την υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων και το κύριο σύμπτωμα είναι το ροχαλητό με αποφρακτική άπνοια.

Με τον όρο αποφρακτική υπνική άπνοια, εννοούμε τη διακοπή της ανάσας του παιδιού κατά τη διάρκεια του ύπνου του.

Είναι μια σοβαρή πάθηση η οποία χρήζει χειρουργικής παρέμβασης.

Ωτίτιδα, εκκριτική Διαβάστε περισσότερα

Η εκκριτική ωτίτιδα είναι η συλλογή υγρού στο αυτί στον χώρο πίσω από το τύμπανο. Είναι πολύ συχνή πάθηση και τις περισσότερες φορές παρουσιάζεται μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.

Το κύριο σύμπτωμά της είναι η βαρηκοΐα (πλήρως ανατάξιμη μετά την απομάκρυνση του υγρού) και η θεραπεία εξαρτάται από την χρονιότητα της πάθησης.

Ωτίτιδα, οξεία Διαβάστε περισσότερα

Είναι η δεύτερη πιο συχνή πάθηση της παιδικής ηλικίας. Υπολογίζεται ότι το 85% των παιδιών κάτω των 6 ετών θα εμφανίσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο οξείας ωτίτιδας.

Η ασθένεια αυτή είναι ιογενούς αιτιολογίας σε ποσοστό που αγγίζει το 90%. Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος του αυτιού που μπορεί να συνδυάζεται με πυρετό.

Η θεραπεία συνίσταται στη χορήγηση αναλγητικών και σε λίγες περιπτώσεις αντιβιοτικών.

Ωτίτιδα, χρόνια Διαβάστε περισσότερα

Είναι οι ωτίτιδες εκείνες οι οποίες ταλαιπωρούν χρόνια τους ασθενείς και στις περιπτώσεις αυτές, συνήθως, το τύμπανο δεν είναι ακέραιο.

Η αποκατάσταση είναι πάντα χειρουργική και πραγματοποιείται από εξειδικευμένο παιδο- ωτοχειρουργό και σε νοσοκομείο που έχει την αντίστοιχη εμπειρία.

Γιατί εμάς

Η ομάδα του ωτορινολαρυγγολογικού του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, αποτελείται από παιδο-ωτορινολαρυγγολόγους με πολυετή εμπειρία σε κορυφαία ελληνικά και διεθνή κέντρα, καθώς και στα δύο δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία.

Το διαγνωστικό και χειρουργικό φάσμα της μεγάλης εμπειρίας μας καλύπτει όλες τις παιδιατρικές ωτορινολαρυγγολογικές παθήσεις.

Ιατροί Τμήματος

ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Χειρουργός Παιδοωτορινολαρυγγολόγος

Διευθυντής Τμήματος Ωτολογίας, Ακοολογίας, Νευροωτολογίας Παίδων του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Διευθυντής  Μονάδας Κοχλιακών Εμφυτεύσεων Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

O Αθανασόπουλος Ιωάννης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής, εκπονώντας την Διδακτορική του Διατριβή με βαθμό...

ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Χειρουργός Παιδοωτορινολαρυγγολόγος

Διευθυντής Α΄ Ωρλ Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

Αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή Αθηνών το 1995. Έκανε το αγροτικό του στο Κέντρο Υγείας Αταλάντης και από τότε, στο πλαίσιο της ειδικότητάς του, έχει δουλέψει στο «251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας», και στο «Αμαλία Φλέμινγκ» ως ειδικευόμενος Γενικής Χειρουργικής. Από το 1998 έως και το 2001 εργάστηκε στο...

ΜΑΑΡΟΥΦ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Χειρουργός Παιδοωτορινολαρυγγολόγος

Επιμελητής Α ΄Ωρλ Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Χειρουργός Παιδοωτορινολαρυγγολόγος

Επιμελητής Α΄Ωρλ Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Χειρουργός Παιδοωτορινολαρυγγολόγος

MD PhD MPhil FRCS FRCS(ORL-HNS)
Διευθυντής Β ΄Ωρλ Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

ΝΑΖΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
Χειρουργός Παιδοωτορινολαρυγγολόγος

Αν. Διευθυντής Β΄ Ωρλ Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

 

 

Δείτε ακόμη

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα

NEWSLETTER

Συμπληρώστε το όνομα και το e-mail σας
για να εγγραφείτε στο newsletter μας

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
13 + 3 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διστόμου 5-7, Μαρούσι, ΤΚ. 151 25

210 6862339/397

[email protected]

www.paidiatriko.gr

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. ©2016 | DISCLAIMER |   ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ | ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

 

Made by ZONEPAGE

 

ΩΡΛ | www.paidiatriko.gr

Σφάλμα

Η ιστοσελίδα αντιμετώπισε ένα αναπάντεχο σφάλμα. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα.