Διαβητολογικό
Γενικά
Το Διαβητολογικό Κέντρο του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών αποτελεί πλήρως αναπτυγμένη κι εξοπλισμένη νοσηλευτική μονάδα για την αντιμετώπιση βρεφών, παιδιών και εφήβων με τύπο 1 σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και των σπανιότερων μορφών διαβήτη (MODY κλπ.).
Το Διαβητολογικό Κέντρο λειτουργεί με εξειδικευμένο και άριστα καταρτισμένο προσωπικό, το οποίο συνεισφέρει, ώστε η αντιμετώπιση του διαβήτη να γίνεται σφαιρικά και στοχεύει στην ολιστική αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη.
Από το στάδιο της διάγνωσης μέχρι την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας, φροντίζουμε ώστε να είμαστε δίπλα στον διαβητικό ασθενή, παρέχοντάς του την κατάλληλη στήριξη κι αγωγή.
Ιατρικές Υπηρεσίες
Ασθένειες
Ο τύπος 1 διαβήτη (παλαιότερα γνωστός ως ινσουλινοεξαρτώμενος ή νεανικός διαβήτης) είναι συνέπεια αυτοάνοσης καταστροφής των ινσουλινοπαραγωγών β-κυττάρων του παγκρέατος, η οποία οδηγεί σε ανεπάρκεια ινσουλίνης και αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και τα ούρα. Κλασικά συμπτώματα της νόσου του διαβήτη τύπου 1 είναι η πολυουρία, η πολυδιψία κι η απώλεια βάρους.
Η αιτιολογία του τύπου 1 διαβήτη παραμένει αδιευκρίνιστη, ενώ παγκοσμίως η συχνότητα εμφάνισής του αυξάνεται διαρκώς. Η ισόβια χορήγηση ινσουλίνης είναι απαραίτητη για την επιβίωση, ενώ η καλή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα θα προλάβει σοβαρές επιπλοκές, όπως νευροπάθεια και καρδιαγγειακές βλάβες.
Πρόσφατες στατιστικές μελέτες στη χώρα μας έχουν δείξει ότι ο τύπος 1 διαβήτη εμφανίζεται σε περίπου 10 ανά 100.000 παιδιά κάθε χρόνο. Η συχνότητά, δηλαδή, του διαβήτη τύπου 1, στην Αθήνα, είναι 60-65 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί η αύξηση των νέων περιπτώσεων ιδιαίτερα στα τρία πρώτα χρόνια ζωής.
Παράλληλα με την κλασική μορφή του τύπου 1 διαβήτη, υφίστανται σπάνιες μορφές διαβήτη που χρήζουν εξειδικευμένου διαγνωστικού ελέγχου και διαφορετικής θεραπευτικής αντιμετώπισης, π.χ. υπογλυκαιμικών δισκίων αντί ενέσεων ινσουλίνης, όπως ο MODY, ο νεογνικός διαβήτης, το σύνδρομο Wolfram κλπ.
Ο τύπος 2 διαβήτη (παλαιότερα γνωστός ως μη - ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης) αποτελεί μεταβολική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υψηλό σάκχαρο αίματος, συνέπεια αντίστασης στην ινσουλίνη, αλλά και στη σχετική ανεπάρκεια ινσουλίνης. Η παχυσαρκία θεωρείται ως η βασική αιτία τύπου 2 διαβήτη σε άτομα με κληρονομική προδιάθεση για τη νόσο.
Δυστυχώς, ο τύπος 2 διαβήτη εμφανίζει τρομακτική, επιδημική, αύξηση από το 1960. Εντυπωσιακή είναι η αύξηση του διαβήτη τύπου 2 στην εφηβική ηλικία λόγω παχυσαρκίας.
Θεραπευτικώς, αρχικά επιβάλλονται διατροφικές παρεμβάσεις και σωματική άσκηση, αλλά συνήθως δεν αποφεύγεται φαρμακευτική παρέμβαση ή και ινσουλινοθεραπεία.
Γιατί εμάς
Ιατροί Τμήματος
Επιστημονικός Συνεργάτης του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών
Γεννήθηκε στην Ιορδανία το 1956. Το 1981 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1983 έως το 1987 ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική στο Νοσοκομείου Παίδων "Π & Α Κυριακού". Εργάστηκε στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού ως ειδικός παιδίατρος, ενώ το διάστημα 1992-1997 ήταν επιστημονικός...
Επισκέπτης Καθηγητής Νεογνικής, Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δ/ντής Παιδοενδοκρινολογικής Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών
Πήρε το πτυχίο της Ιατρικής και ολοκλήρωσε τη Διδακτορική του Διατριβή με αντικείμενο την Παιδοενδοκρινολογία στο Ιατρικό Τμήμα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών....
Διευθυντής Παιδοενδοκρινολογικής Κλινικής & Τμήματος Διαταραχών των Λιπιδίων του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών
Απέκτησε το Bachelors of Science στην Βιολογία απο το University of Massachusetts Amherst και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Ross University. Στις Ηνωμένες...