55ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο

55ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο

Γράφει ο Αναστάσιος Δ. Χατζής, Παιδίατρος – Εντατικολόγος Διευθυντής Παιδιατρικής ΜΕΘ στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Το 55ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, πραγματοποιήθηκε φέτος στην Κω στις αρχές Ιουνίου.

Ήταν η πρώτη φορά που σε συνέδριο έγινε αναφορά στους κινδύνους που απορρέουν από την επαφή των παιδιών με τη θάλασσα, μέσω δύο ομιλιών, με θέμα:

Προβλήματα και ατυχήματα που συνδέονται με τη θάλασσα (Α. ΧΑΤΖΗΣ)

ΠΝΙΓΜΟΣ. Η παθοφυσιολογία της εγκεφαλικής ανοξίας με ιδιαίτερη αναφορά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση (Α. ΧΑΤΖΗΣ)

Προφανώς, το θέμα είναι διαχρονικά επίκαιρο καθόσον η χώρα μας όχι μόνο έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στον κόσμο σε σχέση με την συνολική της επιφάνεια, αλλά διαθέτει και τις περισσότερες παραλίες στις οποίες έχουν πρόσβαση οι κολυμβητές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, στην Ελλάδα έχουμε κατά μέσον όρο τουλάχιστον έναν πνιγμό την ημέρα. Δυστυχώς οι πνιγμοί αυτοί αφορούν και τα παιδιά.

Τις ομιλίες παρακολούθησαν πολλοί σύνεδροι, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση με βάση τα πολύ σημαντικά συμπεράσματα που προέκυψαν από αυτές.

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, προκύπτουν τα εξής:

α) Όλα τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να κολυμπούν από μικρή ηλικία.

β) Θα πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες πρόληψης, όπως είναι π.χ. τα μπρατσάκια, η επιτήρηση, η ηλιοπροστασία κλπ.

γ) Δε θα πρέπει τα παιδιά να κολυμπούν στα βαθιά ή με άσχημες καιρικές συνθήκες και σε άγνωστα νερά.

δ) Δε θα πρέπει τα παιδιά να κάνουν βουτιές από ψηλά βράχια, ούτε ανταγωνιστικό μακροβούτι μεταξύ τους.

ε) Θα πρέπει να αποφεύγονται συμπεριφορές υψηλού κινδύνου μέσα στη θάλασσα (πχ «πατητή»).

στ) Η αντιμετώπιση ενός επεισοδίου πνιγμού θα πρέπει να ακολουθεί τους βασικούς κανόνες της αναζωογόνησης με τη βασική τριάδα:

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΙΑΣΩΣΤΗ – ΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ – ΔΙΑΣΩΣΗ ΘΥΜΑΤΟΣ

ζ) Η αναζωογόνηση στοχεύει στην υποβοήθηση του θύματος ανάλογα  με τις ανάγκες του (π.χ. χορήγηση οξυγόνου ή τεχνητή αναπνοή) και όχι στην επικίνδυνη «αφαίρεση νερού από τους πνεύμονες», που το μόνο που επιτυγχάνει είναι την εισρρόφηση γαστρικού υγρού από τους πνεύμονες.

η) Κάθε θύμα πνιγμού θα πρέπει μετά τη διάσωση να νοσηλεύεται για περαιτέρω έλεγχο και θεραπεία με σκοπό την αντιμετώπιση πιθανού δευτεροπαθούς πνιγμού (βλάβη των πνευμόνων από το νερό).    

Οι ομιλίες βοήθησαν τους Παιδιάτρους να φύγουν με σημαντικά μηνύματα που θα μεταφέρουν στους γονείς των παιδιών που παρακολουθούν καθώς και να γνωρίζουν οι ίδιοι τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που βρεθούν σε κάποιο επεισόδιο πνιγμού.