Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Εφηβική Ιδιοπαθής σκολίωση

Τι είναι η εφηβική ιδιοπαθής σκολίωση; 

Αυτό είναι το όνομα που δίνεται σε μία σκολίωση που ξεκινά μετά την ηλικία των 10 ετών σε ένα κατά τα άλλα υγιές άτομο και δεν έχει προφανή αιτία. Μπορεί, επίσης, να ονομαστεί ιδιοπαθής σκολίωση καθυστερημένης έναρξης. Η αιτία διερευνάται παγκοσμίως. Είναι πιθανώς γενετικά καθοριζόμενη, αλλά κανείς δε γνωρίζει σίγουρα.  Η λέξη σκολίωση σημαίνει ότι η σπονδυλική στήλη παρουσιάζει μία κύρτωση προς το πλάι όταν παρατηρούμε τον κορμό από μπροστά ή από πίσω. Σχεδόν πάντα συνυπάρχει στροφή κάποιων σπονδύλων. Η παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης μπορεί να κάνει τον κορμό και τους ώμους να μην είναι πλέον συμμετρικοί. Μερικές φορές ο ένας ώμος βρίσκεται πιο ψηλά από τον άλλο. Μπορεί, επίσης, το κεφάλι να γέρνει προς το πλάι ή ακόμα και η λεκάνη να εμφανίζει μία κλίση. Τέλος, ο θώρακας μπορεί να εξέχει στο πίσω μέρος του μονόπλευρα, δημιουργώντας αυτό που ονομάζουμε ήβο (καμπούρα). Η σοβαρότητα των ανωμαλιών μπορεί να ποικίλλει μεταξύ των παιδιών και μπορεί να αλλάξει στην πορεία του χρόνου, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του παιδιού.

Πώς θα καταλάβω αν έχω σκολίωση;

Είτε εσύ είτε κάποιος άλλος μπορεί να παρατηρήσει ότι δεν στέκεσαι σωστά ή ότι παρουσιάζεις αλλαγές στο σχήμα της σπονδυλικής σου στήλης. 

Μπορεί να παρατηρήσεις: 

  • Ήβο (εξόγκωμα) στο πίσω μέρος του θώρακά σου
  • Οι ώμοι να μη βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο
  • Το ισχίο ή η μέση σου να προεξέχουν προς τη μια μεριά
  • Το κεφάλι σου να γέρνει στη μία πλευρά του κορμού σου
  • Τα ρούχα σου να μην στέκονται πια καλά
  • Σπάνια, μπορεί να υπάρχει πόνος στη μέση ή στην πλάτη (ειδικά μετά από άσκηση)

Γιατί έχει σημασία;

Μερικές φορές η αλλαγή του σχήματος του σώματός σου μπορεί να σε κάνει να νιώσεις πολύ άβολα για την εμφάνισή σου, αυτό δεν είναι ασυνήθιστο. Το σχήμα του κορμιού σου μπορεί να αλλάξει καθώς μεγαλώνεις, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης.  Εάν επιδεινωθεί η σκολίωση, μπορεί να επηρεάσει της εμβιομηχανική της σπονδυλικής σου στήλης (κατανομή των φορτίων) και να οδηγήσει σε ενοχλήσεις ή πόνο.  Σε σοβαρές περιπτώσεις, ειδικά εάν η σκολίωση εμφανιστεί νωρίς στη ζωή, μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και τη λειτουργία των πνευμόνων σου. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί ή τουλάχιστον να παρακολουθείται. Ευτυχώς, δε συμβαίνει συχνά. Η σκολίωση που εμφανίστηκε στην παιδική ή εφηβική ηλικία μπορεί να προκαλέσει επιτάχυνση στην φυσιολογική φθορά της σπονδυλικής στήλης στην ενήλικο ζωή με αποτέλεσμα πόνο στην μέση ή/και πίεση νεύρων.

Τι πρέπει να κάνει η οικογένειά μου αν νομίζω ότι έχω σκολίωση;

Μιλήστε στον παιδίατρό σας. Εάν ο παιδίατρος σου έχει την παραμικρή ανησυχία για την ύπαρξη σκολίωσης, θα σε παραπέμψει σε ειδικό. Μόλις επιβεβαιωθεί η σκολίωση, θα χρειαστεί να δεις έναν χειρουργό της σπονδυλικής στήλης σε ένα αναγνωρισμένο κέντρο παραμορφώσεων της  σπονδυλικής στήλης που θα σε αξιολογήσει πλήρως και θα συζητήσετε για αυτά που μπορεί να χρειαστείς στο μέλλον. Τις περισσότερες φορές, δεν θα είναι τίποτα σοβαρό και θα χρειαστεί απλώς παρακολούθηση. Ωστόσο, είναι σημαντικό εσύ και η οικογένειά σου να είστε σίγουροι, οπότε πρέπει οπωσδήποτε να δεις τον εξειδικευμένο γιατρό.

Πώς θα ελέγξει ο γιατρός εάν έχω σκολίωση;

Το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο ειδικός είναι να συζητήσει μαζί σου και με τους γονείς σου τις ανησυχίες σας και να πάρει ένα αναλυτικό ιατρικό ιστορικό. Θα σου κάνει ερωτήσεις σχετικά με την υγεία σου γενικά, για το πώς επηρεάζει η σκολίωση τη ζωή σου και θα προσπαθήσει να πάρει μια ιδέα για το πόση ακόμα ανάπτυξη θα έχεις. Ο γιατρός κατόπιν θα σε εξετάσει. Θα χρειαστεί να εξετάσει την πλάτη σου, τα χέρια και τα πόδια σου. Φορώντας σορτς και μπλουζάκι ή αθλητικό σουτιέν θα σε κάνει να νιώσεις πιο άνετα κατά την εξέταση.

Κατόπιν, θα χρειαστούν  ειδικές ακτινογραφίες ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης. Είναι απαραίτητες για να επιβεβαιώσει αν υπάρχει σκολίωση και πόσο σοβαρή είναι. Ο γιατρός θα μετρήσει τη γωνία της σκολίωσης στην ακτινογραφία (γωνία Cobb). Ίσως να θέλει να κάνεις περαιτέρω εξετάσεις, όπως μαγνητική ή αξονική τομογραφία. Εάν αποφασιστεί η παρακολούθηση της σκολίωσης, θα σου ζητηθεί να επιστρέψεις σε λίγους μήνες (συχνά 6-9 μήνες) για άλλη εξέταση και ακτινογραφία.

Πώς αντιμετωπίζεται η εφηβική ιδιοπαθής σκολίωση;

  1. Παρακολούθηση.
  2. πιο κοινό πλάνο θεραπείας της ιδιοπαθούς σκολίωσης είναι απλώς η παρακολούθηση. Αυτό θα γίνει με 6-9 μηνιαία ραντεβού στο ειδικό ιατρείο σκολίωσης από τον Χειρουργό της Σπονδυλικής Στήλης. Ο λόγος είναι για να δούμε εάν η σκολίωση σου επιδεινώνεται. Εάν παραμείνει περίπου το ίδιο κάθε φορά που σε βλέπει, θα συνεχίσει να σε παρακολουθεί μέχρι να γίνεις ενήλικας (μεταξύ 16 και 18 ετών).
  3. Άσκηση
  4.  ε χρειάζεται να αποφεύγεις τον αθλητισμό ή την άσκηση όταν έχεις ιδιοπαθή σκολίωση. Είναι πραγματικά καλύτερο να παραμείνεις δραστήριος/α και να έχεις καλούς μυς στον πυρήνα του κορμιού σου. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η άσκηση από μόνη της σταματά την επιδείνωση της σκολίωσης ή να τη βελτιώνει. Υπάρχουν πολλές συνεχιζόμενες μελέτες που μπορεί να βοηθήσουν στην απόδειξη του ρόλου της άσκησης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
  5. Κηδεμόνες

Οι κηδεμόνες χρησιμοποιούνται συνήθως για ήπιες έως μέτριες καμπύλες (20 έως 40 μοίρες Cobb). Για να είναι αποτελεσματικοί πρέπει να φοριούνται 23 ώρες την ημέρα. Μπορούν να φορεθούν κάτω από τα ρούχα σου. Έχει βρεθεί ότι οι κηδεμόνες λειτουργούν μόνο εάν τους φοράς για πολλές ώρες (23 ώρες το 24 =ωρο τα καλύτερα αποτελέσματα). Μπορείς να τον αφαιρείς για να πλένεσαι, να ντυθείς και όταν κάνεις αθλητικές δραστηριότητες. Μία πρόσφατη μελέτη έκανε τους κηδεμόνες πιο δημοφιλείς ξανά. Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι ο χρόνος εφαρμογής έκανε τη διαφορά στον έλεγχο της σκολίωσης.

  1. Χειρουργική επέμβαση
  2. πιο κοινή επέμβαση διόρθωσης σκολίωσης παγκοσμίως είναι η οπίσθια διόρθωση και σπονδυλοδεσία με υλικά. Αυτό γίνεται μέσω μίας μακράς τομής στο πίσω μέρος της πλάτης σου, για να τοποθετηθούν βίδες στα οστά της σπονδυλικής σου στήλης, οι οποίες συνδέονται με ράβδους στο επιθυμητό σχήμα ώστε να ισιώσουν τη σπονδυλική σου στήλη. Αυτή η επέμβαση περιλαμβάνει, επίσης, τη χρήση κάποιας μορφής οστικού μοσχεύματος για τη σύντηξη της σπονδυλικής στήλης για μόνιμη διόρθωση. Ο στόχος της επέμβασης είναι πρωταρχικώς, να σταματήσει η επιδείνωση της παραμόρφωσης και να διορθωθεί στα επιθυμητά επίπεδα. Ο χειρουργός της σπονδυλικής στήλης σας θα μιλήσει με εσένα και την οικογένειά σου για τους κινδύνους και τα οφέλη αυτού της επέμβασης. Ευτυχώς, ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών είναι χαμηλός.

 

Δείτε ακόμη

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα

NEWSLETTER

Συμπληρώστε το όνομα και το e-mail σας
για να εγγραφείτε στο newsletter μας

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
2 + 3 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διστόμου 5-7, Μαρούσι, ΤΚ. 151 25

210 6862339/397

[email protected]

www.paidiatriko.gr

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. ©2016 | DISCLAIMER |   ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ | ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

 

Made by ZONEPAGE

 

Εφηβική Ιδιοπαθής σκολίωση | www.paidiatriko.gr

Σφάλμα

Η ιστοσελίδα αντιμετώπισε ένα αναπάντεχο σφάλμα. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα.