Διαβητολογικό

Γενικά

Το Διαβητολογικό Κέντρο του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών αποτελεί πλήρως αναπτυγμένη κι εξοπλισμένη νοσηλευτική μονάδα για την αντιμετώπιση βρεφών, παιδιών και εφήβων με τύπο 1 σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και των σπανιότερων μορφών διαβήτη (MODY κλπ.).

Το Διαβητολογικό Κέντρο λειτουργεί με εξειδικευμένο και άριστα καταρτισμένο προσωπικό, το οποίο συνεισφέρει, ώστε η αντιμετώπιση του διαβήτη να γίνεται σφαιρικά και στοχεύει στην ολιστική αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη.

Από το στάδιο της διάγνωσης μέχρι την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας, φροντίζουμε ώστε να είμαστε δίπλα στον διαβητικό ασθενή, παρέχοντάς του την κατάλληλη στήριξη κι αγωγή.

Ιατρικές Υπηρεσίες

Το Διαβητολογικό Κέντρο είναι στελεχωμένο από εξειδικευμένους ιατρούς, ψυχολόγο και διατροφολόγο, οι οποίοι και καλύπτουν επί 24ώρου βάσεως τις ανάγκες, τόσο των νοσηλευόμενων παιδιών και εφήβων με διαβήτη, όσο και τη μακροχρόνια παρακολούθησή τους επί εξωτερικής βάσεως.

Σημαντική για τη μελλοντική εξέλιξη κάθε ατόμου με σακχαρώδη διαβήτη, είναι η συνεχής ιατρική φροντίδα και η εκπαίδευση σχετικά με την καθημερινή αντιμετώπιση, τόσο του ίδιου του ασθενούς, όσο και της οικογένειάς του, ιδίως για τα νεαρότερα άτομα. Έτσι, μετά την αρχική ρύθμιση του σακχάρου, επακολουθεί συνεχής πολυεπιστημονική εκπαίδευση.

Βασικές γνώσεις για την αντιμετώπιση του διαβήτη αφορούν στην ινσουλινοθεραπεία, την ορθή διατροφή και τον υπολογισμό της. Επιπλέον, κάθε άτομο εκπαιδεύεται στην αυτορρύθμιση του σακχάρου, με επανειλημμένες καθημερινές μετρήσεις. Ιδιαίτερη εκπαίδευση απαιτείται και στις περιπτώσεις εφαρμογής αισθητήρων συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης αίματος, καθώς και αντλιών ινσουλίνης.

Η πλαισίωση της ιατρικής φροντίδας συμπληρώνεται από την εξειδικευμένη ψυχολογική υποστήριξη του διαβητικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα διαβήτη έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει διαγνωστικά και ν’ αναγνωρίσει τις πλέον σπάνιες μορφές διαβήτη, με ευρεία συνεργασία κέντρων από το εξωτερικό.

Επιπλέον, στο Διαβητολογικό Κέντρο του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, παρέχεται επείγουσα αντιμετώπιση της διαβητικής κετοξέωσης, με σύγχρονο θεραπευτικό πρωτόκολλο και εφαρμόζονται τα πιο σύγχρονα υπερεντατικοποιημένα σχήματα υποκατάστασης με ινσουλίνη με 1 δόση αναλόγου 24ωρης διάρκειας και 4-5 δόσεις αναλόγου υπερταχείας δράσεως πριν από κάθε κύριο κι ενδιάμεσο γεύμα.

Το Διαβητολογικό Κέντρο είναι πιστοποιημένο για την εκπαίδευση και τοποθέτηση των πλέον εξελιγμένων αντλιών ινσουλίνης καθώς και των συστημάτων 24ωρης καταγραφής του σακχάρου (Holter).

Παρέχεται ολοκληρωμένο σύστημα εκπαίδευσης του Διαβητολογικού Κέντρου, που βασίζεται σε γραπτές οδηγίες για την αντιμετώπιση κάθε πιθανής κατάστασης στην καθημερινότητα του παιδιού.

Οι γονείς του διαβητικού εκπαιδεύονται στην αλλαγή των δόσεων ινσουλίνης, ώστε να μπορούν να προβαίνουν ανά πάσα στιγμή σε ρυθμίσεις χωρίς να έχουν ανάγκη την επικοινωνία τους με το γιατρό. Το σύστημα χορήγησης ινσουλίνης που εφαρμόζουμε είναι το υπερεντατικοποιημένο. Γίνεται επίσης, εκπαίδευση στο σύστημα υπολογισμού των ισοδυνάμων των υδατανθράκων, για οτιδήποτε ξεφεύγει από το καθημερινό ποιοτικό σπιτικό φαγητό.

Παρέχεται, εξάλλου, σύγχρονη διαιτολογική εκπαίδευση και καθοδήγηση, καθώς και πλήρης ψυχολογική υποστήριξη του διαβητικού παιδιού και της οικογένειας, αλλά και δυνατότητα μέτρησης γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, με τους πιο σύγχρονους μετρητές από τριχοειδικό αίμα χωρίς αιμοληψία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Τέλος, παρέχεται η διάγνωση και αντιμετώπιση Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, με σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές και η διάγνωση και αντιμετώπιση νεογνικού διαβήτη καθώς και μονογενετικών μορφών διαβήτη (MODY).

Ασθένειες

Διαβήτης τύπου 1 Διαβάστε περισσότερα

Ο τύπος 1 διαβήτη (παλαιότερα γνωστός ως ινσουλινοεξαρτώμενος ή νεανικός διαβήτης) είναι συνέπεια αυτοάνοσης καταστροφής των ινσουλινοπαραγωγών β-κυττάρων του παγκρέατος, η οποία οδηγεί σε ανεπάρκεια ινσουλίνης και αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και τα ούρα. Κλασικά συμπτώματα της νόσου του διαβήτη τύπου 1 είναι η πολυουρία, η πολυδιψία κι η απώλεια βάρους.

Η αιτιολογία του τύπου 1 διαβήτη παραμένει αδιευκρίνιστη, ενώ παγκοσμίως η συχνότητα εμφάνισής του αυξάνεται διαρκώς. Η ισόβια χορήγηση ινσουλίνης είναι απαραίτητη για την επιβίωση, ενώ η καλή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα θα προλάβει σοβαρές επιπλοκές, όπως νευροπάθεια και καρδιαγγειακές βλάβες.

Πρόσφατες στατιστικές μελέτες στη χώρα μας έχουν δείξει ότι ο τύπος 1 διαβήτη εμφανίζεται σε περίπου 10 ανά 100.000 παιδιά κάθε χρόνο. Η συχνότητά, δηλαδή, του διαβήτη τύπου 1, στην Αθήνα, είναι 60-65 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί η αύξηση των νέων περιπτώσεων ιδιαίτερα στα τρία πρώτα χρόνια ζωής.

Παράλληλα με την κλασική μορφή του τύπου 1 διαβήτη, υφίστανται σπάνιες μορφές διαβήτη που χρήζουν εξειδικευμένου διαγνωστικού ελέγχου και διαφορετικής θεραπευτικής αντιμετώπισης, π.χ. υπογλυκαιμικών δισκίων αντί ενέσεων ινσουλίνης, όπως ο MODY, ο νεογνικός διαβήτης, το σύνδρομο Wolfram κλπ.

Διαβήτης τύπου 2 Διαβάστε περισσότερα

Ο τύπος 2 διαβήτη (παλαιότερα γνωστός ως μη - ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης) αποτελεί μεταβολική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υψηλό σάκχαρο αίματος, συνέπεια αντίστασης στην ινσουλίνη, αλλά και στη σχετική ανεπάρκεια ινσουλίνης. Η παχυσαρκία θεωρείται ως η βασική αιτία τύπου 2 διαβήτη σε άτομα με κληρονομική προδιάθεση για τη νόσο.

Δυστυχώς, ο τύπος 2 διαβήτη εμφανίζει τρομακτική, επιδημική, αύξηση από το 1960. Εντυπωσιακή είναι η αύξηση του διαβήτη τύπου 2 στην εφηβική ηλικία λόγω παχυσαρκίας.

Θεραπευτικώς, αρχικά επιβάλλονται διατροφικές παρεμβάσεις και σωματική άσκηση, αλλά συνήθως δεν αποφεύγεται φαρμακευτική παρέμβαση ή και ινσουλινοθεραπεία.

Γιατί εμάς

Η ομάδα συνεχίζει την παράδοση του πρώτου Διαβητολογικού Κέντρου της χώρας, που είχαν ξεκινήσει πριν από 25 και πλέον χρόνια οι παλαιότεροι από εμάς στο Νοσοκομείο Παίδων. Στο διάστημα αυτό, εξυπηρετήθηκαν περισσότερα από 1.000 παιδιά και έφηβοι, τόσο από ιατρικής πλευράς και νοσηλευτικής φροντίδας, όσο και από διατροφολογικής και ψυχολογικής συμβουλευτικής απόψεως.

Η ομάδα που ασκεί ενεργό ρόλο στη Διεθνή Παιδοδιαβητολογική Εταιρεία (ISPAD), έχει οργανώσει διεθνή σεμινάρια, αλλά και με τη συνεργασία της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ), οργανώνει εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για γονείς και παιδιά. Παράλληλα εκδίδει ανά τρίμηνο ενημερωτικό περιοδικό, «Νεανικός Διαβήτης: Τα νέα μας». Συμμετέχει επίσης σε διεθνή και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ιατροί Τμήματος

ΑΜΠΑΣ ΚΑΝΤΡΕ
Παιδίατρος - Διαβητολόγος

Επιστημονικός Συνεργάτης του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

Γεννήθηκε στην Ιορδανία το 1956. Το 1981 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1983 έως το 1987 ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική στο Νοσοκομείου Παίδων "Π & Α Κυριακού". Εργάστηκε στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού ως ειδικός παιδίατρος, ενώ το διάστημα 1992-1997 ήταν επιστημονικός...

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Παιδο-ενδοκρινολόγος

Επισκέπτης Καθηγητής Νεογνικής, Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δ/ντής Παιδοενδοκρινολογικής Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

Πήρε το πτυχίο της Ιατρικής και ολοκλήρωσε τη Διδακτορική του Διατριβή με αντικείμενο την Παιδοενδοκρινολογία στο Ιατρικό Τμήμα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών....

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
Παιδο-ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος

Διευθυντής του Τμήματος Διαταραχών των Λιπιδίων,

Επιστημονικός Συνεργάτης του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

Απέκτησε το Bachelors of Science στην Βιολογία απο το University of Massachusetts Amherst και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Ross University.  Στις Ηνωμένες...