Aλλεργιολογικό/Ανοσολογικό

Γενικά

Το  Αλλεργιολογικό-Ανοσολογικό του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών καλύπτει κάθε πάθηση ή περιστατικό αλλεργίας, που παρουσιάζεται σε παιδιά και το αντιμετωπίζει με σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους.

Πάντοτε με υψηλό αίσθημα επιστημονικής ευθύνης, αλλά πάνω απ’ όλα με φιλική κι ανθρώπινη προσέγγιση, το τμήμα μας ανταποκρίνεται, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, στα ευαίσθητα θέματα της υγείας και παρέχει στους ασθενείς υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρόληψης, πλήρη ενημέρωση αλλά και νοσηλευτική υποστήριξη.

Ιατρικές Υπηρεσίες

Στο Αλλεργιολογικό πραγματοποιείται λήψη εξειδικευμένου αλλεργικού / ανοσολογικού ιστορικού και φυσική εξέταση, καθώς επίσης διενεργούνται αλλεργικά τεστ (δερματικά – prick tests, ή αιματολογικά RAST tests) σε αεροαλλεργιογόνα (περιβαλλοντικά), όπως ακάρεα, μύκητες, γύρεις, τριχώματα ζώων, καθώς και σε τροφικά και φαρμακευτικά αλλεργιογόνα.

Επίσης στο Αλλεργιολογικό, υπάρχει η δυνατότητα εξέτασης αλλεργίας σε δηλητήριο σφήκας, μέλισσας, η διεξαγωγή PATCH tests σε κρέμες, αλοιφές, βαφές, μέταλλα και άλλα εξ επαφής αλλεργιογόνα και δοκιμασίες χορήγησης της αλλεργικής ουσίας εκ του ασφαλούς, προκλήσεις σε τροφές και φάρμακα αλλά και όλων των ειδών οι ανοσολογικές εξετάσεις, από τις πιο απλές μέχρι τις πλέον εξειδικευμένες.

Τέλος, γίνεται ρινοσκόπηση σε συνεργασία με τους ΩΡΛ αλλά και σπιρομέτρηση σε συνεργασία με τους πνευμονολόγους.

Θεραπεία Αλλεργιολογικών/Ανοσολογικών νοσημάτων

Ειδική ανοσοθεραπεία ή απευαισθητοποίηση με υψηλά ποσοστά θεραπείας του αιτίου του αλλεργικού νοσήματος. Η ανοσοθεραπεία ή θεραπεία απευαισθητοποιήσεως (αλλεργικά εμβόλια), αφορά σε δύο κύριες περιπτώσεις: την αναπνευστική αλλεργία (δηλαδή την αλλεργική ρινίτιδα/επιπεφυκίτιδα και το αλλεργικό άσθμα) και την αλλεργία σε υμενόπτερα (μέλισσες και σφήκες).

Φαρμακευτική αγωγή αλλεργίας με κριτήριο την αποτελεσματική και ασφαλή αντιμετώπιση. Η συμπτωματική θεραπευτική αγωγή αποσκοπεί στον περιορισμό των συμπτωμάτων από τις αλλεργικές νόσους, είτε αυτά προέρχονται από το δέρμα, είτε από το αναπνευστικό σύστημα. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κυρίως σε περιπτώσεις αλλεργίας είναι τα αντιισταμινικά, τα στεροειδή (κορτιζονούχα) spray για τη μύτη και τους πνεύμονες και τα βρογχοδιασταλτικά.

Εκπαίδευση του αλλεργικού ασθενούς για την αναγνώριση και αποφυγή των αλλεργικών παθολογικών ουσιών. Κάθε ασθενής είναι ευαισθητοποιημένος σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα. Αυτά είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για την εκδήλωση των συμπτωμάτων σε κάθε περίπτωση αλλεργίας: είτε πρόκειται για αναπνευστική, τροφική, φαρμακευτική ή άλλη αλλεργία. Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο αλλεργικός ασθενής να αποφεύγει την έκθεσή του στα αλλεργιογόνα με κάθε δυνατό τρόπο.

 

Αεροαλλεργιολογικά νοσήματα Διαβάστε περισσότερα

Αυτά είναι τα αλλεργιογόνα που υπάρχουν στον αέρα που εισπνέουμε. Τα αλλεργιογόνα προκαλούν κυρίως αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα ή/και βρογχικό άσθμα, ανάλογα με το αν προσβάλλεται η μύτη, τα μάτια ή/και ο πνεύμονας αντίστοιχα. Κλασικό παράδειγμα είναι τα αλλεργιογόνα που περιέχονται στις γύρεις διαφόρων φυτών και δέντρων και περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στην ατμόσφαιρα κατά την περίοδο ανθοφορίας -συνήθως την άνοιξη. Τα φυτά τα οποία ενδιαφέρουν από αλλεργιολογικής πλευράς είναι εκείνα που δεν διαθέτουν μεγάλα άνθη με έντονα χρώματα.

Σημαντικά είναι επίσης τα αλλεργιογόνα των ακάρεων της οικιακής σκόνης, των μικροσκοπικών εντόμων που κατακλύζουν κατά εκατομμύρια τα σπίτια μας και προκαλούν αναπνευστικά συμπτώματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τα ακάρεα ζουν μέσα στη σκόνη και τα αλλεργιογόνα τους προέρχονται από τμήματα του σώματος και από τα περιττώματά τους τα οποία αναμειγνύονται με τα σωματίδια της σκόνης και εν συνεχεία εισπνέονται.

Τέλος, συχνά αίτια αλλεργίας είναι τα σωματίδια διαφόρων μυκήτων, που αναπτύσσονται συχνά σε χώρους με έντονη υγρασία, όπου ζουν κατοικίδια ζώα (γάτες, σκύλοι κλπ.) αλλά και άλλοι απρόσκλητοι επισκέπτες, όπως η οικιακή κατσαρίδα.

Τα αεροαλλεργιογόνα προκαλούν έντονη καταρροή, φτέρνισμα ή δύσπνοια. Την άνοιξη όμως, που τα φορτία των γύρεων είναι εξαιρετικά μεγάλα, η συμπτωματολογία των αλλεργιογόνων είναι περισσότερο έντονη. Επίσης, τα ακάρεα πολλαπλασιάζονται κυρίως το φθινόπωρο και την άνοιξη.

Επειδή τα ακάρεα υπάρχουν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, μπορεί ο ασθενής να έχει ολοετή συμπτωματολογία ή κρίσεις κατά τη διάρκεια των δύο εποχών που ήδη αναφέρθηκαν παραπάνω.

Η διάγνωση των αλλεργιογόνων νοσημάτων γίνεται με δοκιμασίες αναπνευστικής λειτουργίας, οι οποίες αποσκοπούν στη διάγνωση του άσθματος και την ενδεχόμενη συσχέτισή του με το αλλεργικό υπόστρωμα του ασθενούς. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η σπιρομέτρηση που γίνεται εύκολα. Επειδή, όμως, απαιτεί ένα σημαντικό βαθμό συνεργασίας εκ μέρους του ασθενούς, είναι δύσκολο να γίνει σε παιδιά κάτω των 7-8 ετών.

Σε μικρότερες ηλικίες, που δε συνεργάζονται στην τέλεση της σπιρομέτρησης και στις οποίες η διάγνωση είναι δύσκολο να γίνει, ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η ταλαντωσιμετρία. Πρόκειται για πολύπλοκη τεχνική που μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες τόσο για τη διάγνωση όσο και την παρακολούθηση του άσθματος στα παιδιά.

Αλλεργικές αντιδράσεις επιβραδυνόμενου ή καθυστερημένου τύπου Διαβάστε περισσότερα

Τα φάρμακα που ενοχοποιούνται συχνότερα για τις αλλεργικές αντιδράσεις επιβραδυνόμενου ή καθυστερημένου τύπου είναι τα αντιβιοτικά (β-λακταμικά, κινολόνες, σουλφοναμίδες), τα αντιεπιληπτικά φάρμακα, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (π.χ. ασπιρίνη), τα αντιφυματικά και τα φάρμακα για το ουρικό οξύ (αλλοπουρινόλη).

Οι φαρμακευτικές αλλεργίες επιβραδυνόμενου ή καθυστερημένου τύπου μπορεί να εκδηλωθούν οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια χορήγησης ενός φαρμάκου, είτε την πρώτη ημέρα λήψης είτε αργότερα, αλλά πάντοτε με χρονική καθυστέρηση πέραν της μίας ώρας από τη λήψη της δόσης.

Αλλεργικό αναφυλακτικό σοκ Διαβάστε περισσότερα

Ως αλλεργικό σοκ ορίζεται η συστηματική αναφυλακτική αντίδραση του οργανισμού ύστερα από έκθεση σε αντίστοιχο αλλεργιογόνο. Το αλλεργικό σοκ είναι επικίνδυνο για τον οργανισμό, αφού αποτελεί πολυσυστηματική κατάσταση. Πολύ χαρακτηριστικό πρώιμο, όχι όμως και απαραίτητο, σύμπτωμα του αλλεργικού σοκ είναι ο κνησμός παλαμών, πελμάτων και περιγεννητικά.

Το δέρμα συμμετέχει στο 90% των περιπτώσεων. Είναι πολύ σύνηθες ο ασθενής που υφίσταται αλλεργικό σοκ να εμφανίζει αγγειοοίδημα γύρω από τους οφθαλμούς, στα χείλη ή στη γλώσσα.

Κατά κανόνα, το αλλεργικό σοκ έχει αίτια: Τροφές, φάρμακα, δηλητήριο από νυγμό υμενοπτέρων (μέλισσα, σφήκα), έκθεση σε latex, άσκηση. Υπάρχουν ασυνήθεις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ασθενής εμφανίζει τυπική εικόνα αναφυλαξίας χωρίς αίτιο (ιδιοπαθής αναφυλαξία).

Είναι προφανές ότι η αναγνώριση του αιτιολογικού παράγοντα είναι μείζονος σημασίας, αφού σε επανέκθεση είναι πιθανό ο ασθενής να κινδυνεύσει από νέο αναφυλακτικό σοκ.

Αλλεργικό άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα και παραρρινοκολπίτιδα Διαβάστε περισσότερα

Η αλλεργική ρινίτιδα ορίζεται κλινικά ως η συμπτωματική διαταραχή της μύτης που προκαλείται από μια φλεγμονή, η οποία πραγματοποιείται με τη μεσολάβηση ΙgΕ ανοσοσφαιρινών, ύστερα από έκθεση του βλεννογόνου της μύτης σε αλλεργιογόνα, προς τα οποία έχει ευαισθητοποιηθεί ο ασθενής.

Η ρινίτιδα χαρακτηρίζεται ως αλλεργική ή ατοπική από την εκδήλωση πολλαπλών φταρνισμάτων, ρινόρροιας, οπισθορρινικού κατάρρου και μπουκώματος και στις δύο ρινικές κοιλότητες.

Τα αλλεργικά ή ατοπικά συμπτώματα πυροδοτούνται από την έκθεση των πασχόντων σε περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα, όπως οι αλλεργιογόνοι γυρεόκοκκοι, τα αλλεργιογόνα των ακάρεων της σκόνης του σπιτιού, τα αλλεργιογόνα των τριχών, των επιθηλίων του δέρματος των οικόσιτων ζώων, όπως ο σκύλος και η γάτα, τα αλλεργιογόνα των κατσαρίδων και των μυκήτων.

Η παρουσία του κάθε αλλεργιογόνου ποικίλλει από τόπο σε τόπο σε κάθε χώρα. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν εμφανίζουν όλα τα αλλεργικά συμπτώματα.

Αλλεργικό σοκ σε τσιμπήματα εντόμων Διαβάστε περισσότερα

Η αλλεργία στα δηλητήρια των υμενοπτέρων, δηλαδή της μέλισσας ή της σφήκας, αποτελεί τυπική και πολύ επικίνδυνη αλλεργική αντίδραση. Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι η αλλεργία αυτή θεραπεύεται και ότι μέχρι να θεραπευθεί ο ασθενής πρέπει να έχει πάντα μαζί του set αντιμετώπισης.

Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση αλλεργικών συμπτωμάτων λίγα λεπτά μετά το νυγμό (το τσίμπημα δηλαδή). Η εικόνα μπορεί να είναι μια απλή κνίδωση, μπορεί όμως να είναι και συστηματική αναφυλαξία έως αλλεργικό σοκ (βλέπε στο αντίστοιχο κεφάλαιο). Αυτό το οποίο πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής είναι πως στο ενδεχόμενο ενός νέου νυγμού, η αλλεργική αντίδραση μπορεί να είναι πιο σοβαρή.

Η διάγνωση του αλλεργικού σοκ γίνεται διά νυγμού και με ενδοδερμικές δοκιμασίες, ενώ υποστηρίζεται με εξετάσεις αίματος (ειδική IgE ορού έναντι των δηλητηρίων).

Άμεσου τύπου αλλεργικές αντιδράσεις Διαβάστε περισσότερα

Τα φάρμακα που είναι, συνήθως, υπεύθυνα, για τις αλλεργικές αντιδράσεις άμεσου τύπου, είναι τα αντιβιοτικά.

Οι φαρμακευτικές αλλεργίες άμεσου τύπου εκδηλώνονται εντός λίγων λεπτών από τη χορήγηση του υπεύθυνου φαρμάκου (είτε από το στόμα, είτε με ένεση), με αλλεργικά συμπτώματα από το δέρμα (κνίδωση με ή χωρίς αγγειοοίδημα, δηλαδή πρήξιμο), το πεπτικό σύστημα (πόνος στην κοιλιά, εμετός, διάρροια), το αναπνευστικό σύστημα (ρινική καταρροή, φταρνίσματα, βήχας, δύσπνοια, οίδημα λάρυγγα) και το κυκλοφορικό σύστημα (δηλαδή την πτώση στην πίεση του αίματος, που εκδηλώνεται ως ζάλη, εφίδρωση, λιποθυμία).

Ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) και δερματίτιδα εξ’επαφής Διαβάστε περισσότερα

Το έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα είναι μία χρόνια, υποτροπιάζουσα διαταραχή της ανώτερης στιβάδας του δέρματος, που προκαλεί ξηροδερμία, κνησμό και εξανθήματα.

Η ατοπική δερματίτιδα, συνήθως, ξεκινάει στην παιδική ηλικία και μάλιστα μέσα στους πρώτους έξι μήνες.

Το έκζεμα μπορεί να διαρκέσει μέχρι την εφηβεία ή την ενήλικο ζωή. Ως αίτια του εκζέματος λογίζονται περιβαλλοντικοί παράγοντες (διατροφή), ανοσολογικοί παράγοντες καθώς και γενετικοί παράγοντες.

Η ατοπική δερματίτιδα εκδηλώνεται συχνότερα σε οικογένειες με ιστορικό εκζέματος, αλλεργικής ρινίτιδας ή αλλεργικού βρογχικού άσθματος.

Οξεία και χρόνια κνίδωση Διαβάστε περισσότερα

Η κνίδωση είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις του δέρματος. Η κνίδωση χαρακτηρίζεται συνήθως από βλάβες στο δέρμα που έχουν πομφό και ερυθρότητα μαζί με κνησμό («ξύσιμο»). Η κνίδωση, όταν διαρκεί λιγότερο από 6 εβδομάδες, θεωρείται οξεία, αντίθετα όταν διαρκεί πάνω από 6 εβδομάδες ονομάζεται χρόνια.

Τη χρόνια κνίδωση τη διακρίνουμε σε δύο κατηγορίες, κυρίως:

  • Σε ιδιοπαθή ή αυτόματη κνίδωση όταν δεν υπάρχει κάποιος εξωτερικός παράγοντας που να την προκαλεί. Εμφανίζεται αυτόματα και απρόβλεπτα. Είναι η συνηθέστερη μορφή χρόνιας κνίδωσης
  • Σε φυσικές κνιδώσεις όπως ο δερμογραφισμός, η κνίδωση εκ ψύχους, η χολινεργική κ.ά., στις οποίες κάποιος εξωτερικός παράγοντας όπως η τριβή, το ψύχος, ή η αυξημένη θερμοκρασία προκαλούν το εξάνθημα

Ως επί το πλείστον, τα αίτια της χρόνιας κνίδωσης είναι ακόμη άγνωστα. Σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να βρεθεί κάποιο άλλο υποκείμενο νόσημα που προκαλεί κνίδωση.

Κατά καιρούς, έχουν θεωρηθεί διάφοροι παράγοντες ότι προκαλούν κνίδωση, χωρίς, όμως, να έχει αποδειχθεί κάποια σχέση ή να υπάρχει σαφής συσχέτιση. Τέτοιοι παράγοντες που προκαλούν κνίδωση είναι οι τροφές, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori), η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (Hashimoto) και το ψυχικό στρες.

Τροφικές αλλεργίες Διαβάστε περισσότερα

Τροφική αλλεργία είναι η αναπάντεχη και μη κανονική ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού εναντίον ενός τμήματος μίας τροφής (συνήθως πρωτεΐνη).

Η πρωτεΐνη αυτή αποτελεί το αλλεργιογόνο. Από τη στιγμή που το ανοσολογικό σύστημα «αποφασίσει» ότι μία συγκεκριμένη τροφή είναι «επικίνδυνη» για τον οργανισμό, παράγει ειδικά αντισώματα εναντίον της ώστε να την εξουδετερώσει.

Τι συμβαίνει στην τροφική αλλεργία; Λήψη της τροφής, η τροφή φτάνει στο στομάχι και το λεπτό έντερο όπου διασπάται, με ατελή πέψη των πρωτεϊνών. Οι ακέραιες πρωτεΐνες περνούν από το τοίχωμα του εντέρου και απορροφούνται στην κυκλοφορία. Το ανοσολογικό σύστημα τις αντιλαμβάνεται ως επιβλαβείς και παράγει αντισώματα εναντίον τους για να τις απομακρύνει.

Οι αλλεργικοί παράγουν αντισώματα τύπου IgE εναντίον αυτών των πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες αυτές λέγονται αλλεργιογόνα. Οι IgE συνδέονται στην επιφάνεια μαστοκυττάρων και βασεοφίλων και είναι έτοιμες να αντιδράσουν σε επόμενη έκθεση στο αλλεργιογόνο.

Φαρμακευτικές αλλεργίες Διαβάστε περισσότερα

Η αλλεργία σε φάρμακα μπορεί να εκδηλωθεί με δύο είδη αντιδράσεων: τις άμεσου τύπου αλλεργίες (στις οποίες τα συμπτώματα εμφανίζονται εντός λίγων λεπτών μέχρι μία ώρα από τη λήψη του φαρμάκου) και τις επιβραδυνόμενου ή καθυστερημένου τύπου αλλεργίες (εμφάνιση συμπτωμάτων εντός αρκετών ωρών από τη λήψη).

Γιατί εμάς

Όντας πλήρως εξειδικευμένο και άρτια εκπαιδευμένο, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε άμεση συνεργασία και με τα άλλα τμήματα του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, παρέχει στους ασθενείς υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρόληψης, πλήρη ενημέρωση και νοσηλευτική υποστήριξη.

Αντιμετωπίζουμε κάθε παιδί ως ξεχωριστή προσωπικότητα και γι’ αυτό εστιάζουμε στην παροχή της καλύτερης δυνατής ιατρικής φροντίδας με τον αποτελεσματικότερο και πλέον ασφαλή τρόπο διάγνωσης και θεραπείας.

Παρέχονται προσωποποιημένες και υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες στον τομέα της Παιδιατρικής και Αλλεργιολογίας/Κλινικής Ανοσολογίας.

Ιατροί Τμήματος

ΓΙΑΒΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
Αλλεργιολόγος Παίδων - Ενηλίκων

Επιστημονικός Συνεργάτης του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και εκπαιδεύτηκε στην Παιδιατρική στην Παιδιατρική Κλινική του Θριασίου Νοσοκομείου. Ειδικεύτηκε στην Αλλεργιολογία στην Αλλεργιολογική Μονάδα της Β’ Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού». Μετά την απόκτηση του...

ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΜΑΡΙΑ
Παιδίατρος Παιδοαλλεργιολόγος 

Επιστημονικός Συνεργάτης του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

Ξεκίνησε και ολοκλήρωσε την προπτυχιακή της εκπαίδευση στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική στην Α' Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών . Εξειδικεύτηκε αρχικά στην Παιδιατρική Ανοσολογία, στο Τμήμα Ανοσολογίας Ιστοσυμβατότητας του Νοσοκομείου...

ΜΩYΣΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Παιδίατρος – Αλλεργιολόγος Παίδων-Ενηλίκων

Επιστημονικός Συνεργάτης του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Παιδιατρικής στην Νέα Υόρκη (Ιατρική Σχολή Albert Einstein Medical School) και την ειδικότητα της Αλλεργιολογίας-Κλινικής Ανοσολογίας στην Νέα Ορλεάνη (Louisiana State University Medical Centre). Είναι κάτοχος...