Διαταραχές εμμήνου ρύσεως

Στα κορίτσια, η εμμηναρχή και ο ακόλουθος καταμήνιος κύκλος σηματοδοτεί το πέρασμα από την παιδική στην εφηβική ηλικία και παρουσιάζει πολλαπλές παραλλαγές ιδιαιτέρως στρεσογόνες, τόσο για τις έφηβες όσο και για το οικογενειακό περιβάλλον τους.

Στο τμήμα μας προσφέρεται ενδελεχής έλεγχος και ενημέρωση προκειμένου να αποσαφηνίζονται οι φυσιολογικές παραλλαγές από τις παθολογικές καταστάσεις που μπορούν να επιφέρουν μακροπρόθεσμα αρνητικά αποτελέσματα.

Στα φυσιολογικά κορίτσια η ωρίμανση του άξονα υποθάλαμο – υπόφυσης – ωοθηκών και η επαρκής ωρίμανση των ωοθυλακίων μαζί με την ωοθυλακιορρηξία πολλές φορές αργεί για 1 - 3 χρόνια, προκαλώντας αραιομηνόρροια και δυσλειτουργικές αιμορραγίες.

Όταν αργεί η εμμηναρχή τότε αργεί και η εγκατάσταση της ωοθυλακιορρηξίας και είναι πιο συχνές οι διαταραχές του κύκλου.

Η εφηβική αραιομηνόρροια και η ήπια δυσλειτουργική αιμορραγία στα πρώτα 1 - 2 χρόνια μετά την εμμηναρχή συνήθως δεν απαιτούν θεραπεία, επειδή είναι παραλλαγές της φυσιολογικής εφηβικής ωρίμανσης του άξονα.

Ειδική μέριμνα δίδεται από το Τμήμα μας στον έλεγχο και την αντιμετώπιση των διαταραχών της εμμήνου ρύσεως (αμηνόρροιας, αραιομηνόρροιας, συχνομηνόρροιας, υπερμηνόρροιας, πολυμηνόρροιας, δυσμηνόρροιας).

Για να τεθεί η ακριβής διάγνωση απαιτούνται πρώτα να γίνουν τα εξής:

 • να ληφθεί ένα λεπτομερές ιστορικό που να διευκρινίσει την ύπαρξη ή όχι έντονου άγχους, υπερβολικής άσκησης ή χρόνιου ενδοκρινολογικού νοσήματος (διαταραχές θυρεοειδικής λειτουργίας, σύνδρομο Cushing κ.λπ.), ή κάποιας διατροφικής διαταραχής (νευρική ανορεξία- βουλιμία),
 • να αποκλειστεί η εγκυμοσύνη,
 • να αποκλειστούν διαταραχές πήξεως του αίματος,
 • να γίνει γυναικολογική εξέταση σε έφηβη που έχει σεξουαλική δραστηριότητα,
 • να γίνει ένας πλήρης ορμονολογικός έλεγχος.

Η δυσλειτουργική αιμορραγία της μήτρας στην εφηβεία αποτελεί την πλέον επείγουσα γυναικολογική παθολογία λόγω της ταχύτατης απώλειας αίματος, της προκύπτουσας αναιμίας καθώς και της ενίοτε ανάγκης νοσηλείας.

Η αιτία της δυσλειτουργικής αιμορραγίας στην εφηβεία είναι κατά 90% η ανωθυλακιορρηξία. Επίσης, ορισμένες φορές κατά την εφηβεία μπορεί να υπάρχει ελαττωματικό ωχρό σωμάτιο που δεν παράγει τις απαιτούμενες ποσότητες προγεστερόνης.

Και στις δύο περιπτώσεις, λόγω της έλλειψης της προγεστερόνης, τα οιστρογόνα δημιουργούν ανεξέλεγκτα ένα υπερπλαστικό, ασταθές στρώμα του ενδομητρίου.

Η εφηβική δυσλειτουργική αιμορραγία στα πρώτα 1 - 2 χρόνια μετά την εμμηναρχή μπορεί να μην απαιτεί θεραπεία, χρειάζεται όμως πολύ στενή παρακολούθηση.

Σε γενικές γραμμές στην ήπια εφηβική δυσλειτουργική αιμορραγία, όπου η έμμηνος ρύση διαρκεί πέρα από 7 ημέρες ή ο κύκλος είναι λιγότερος από 21 ημέρες για παραπάνω από ένα μήνα αλλά ο αιματοκρίτης είναι φυσιολογικός, χρειάζεται στενή παρακολούθηση, συνήθως όμως δεν απαιτείται φαρμακευτική θεραπεία, οπότε καθησυχάζουμε την έφηβο ότι θα διορθωθεί όπως ωριμάζει ο άξονας της.

Στη σοβαρή δυσλειτουργική αιμορραγία, όμως, όταν ο αιματοκρίτης επηρεάζεται ή εάν το κορίτσι δεν είναι αιμοδυναμικά σταθερό, χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο, μετάγγιση αίματος κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και ταυτόχρονη θεραπεία με αντισυλληπτικό δισκία

 

Δείτε ακόμη

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα

NEWSLETTER

Συμπληρώστε το όνομα και το e-mail σας
για να εγγραφείτε στο newsletter μας

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
4 + 6 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διστόμου 5-7, Μαρούσι, ΤΚ. 151 25

210 6862339/397

[email protected]

www.paidiatriko.gr

 • ISO 9081
 • ISO 14001
 • ISO 22000
 • Temos 1
 • Temos 2
 • Best Hospital

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. ©2016 | DISCLAIMER |   ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Made by ZONEPAGE


Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/paidiatr/public_html/includes/common.inc:2777) in /home/paidiatr/public_html/includes/bootstrap.inc on line 1486

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/paidiatr/public_html/includes/common.inc:2777) in /home/paidiatr/public_html/includes/bootstrap.inc on line 1490

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/paidiatr/public_html/includes/common.inc:2777) in /home/paidiatr/public_html/includes/bootstrap.inc on line 1490

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/paidiatr/public_html/includes/common.inc:2777) in /home/paidiatr/public_html/includes/bootstrap.inc on line 1490
Διαταραχές εμμήνου ρύσεως | www.paidiatriko.gr

Σφάλμα

Η ιστοσελίδα αντιμετώπισε ένα αναπάντεχο σφάλμα. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα.